Thursday, 20 October 2022

Cls 10 sci chp 1 mcq

 

 Class 10 Science 

 Chapter 1 Chemical Reactions and Equations 

 Multiple Choice Questions 


1. Give the ratio in which hydrogen and oxygen are present in water by volume.

(a) 1:2           (b) 1:1          (c) 2:1          (d) 1:8

Ans: (c) 2:1


2. Which of the following is a displacement reaction?

(a) MgCO3 → 2MgO + CO₂

(b) 2Na + 2H₂O  → 2NaOH + H₂

(c) 2H₂ + O₂ → 2H₂O

(d) 2Pb(NO3) → 2PbO + 4NO2 + O₂

Ans: (b) 2Na + 2H₂O  → 2NaOH + H₂


3. The chemical formula of magnesium oxide is?

(a) MgO2          (b) Mg2O         

(c) MgO           (d) Mg(OH)2

Ans: (c) MgO


4. Which of the reactions is used in black and white photography?

(a) Combination Reaction     

(b) Decomposition Reaction

(c) Displacement reaction      

(d) Oxidation reaction

Ans: (b) Decomposition Reaction


5. Which of the following does show an oxidation reaction?

(a) Gain of oxygen             

(b) Loss of oxygen

(c) Gain of hydrogen         

(d) None of the above

Ans: (a) Gain of oxygen

6. Magnesium ribbon is rubbed before burning because it has a coating of

(a) basic magnesium carbonate        

(b) basic magnesium oxide

(c) basic magnesium sulphide          

(d) basic magnesium chloride

Ans: (a) basic magnesium carbonate


7. Which of the following statements about the given reaction are correct?

3Fe(s) + 4H2O(g) → Fe3O4(s) + 4H2(g)

(i) Iron metal is getting oxidised               

(ii) Water is getting reduced

(iii) Water is acting as reducing agent      

(iv) Water is acting as oxidising agent

(a) (i), (zi) and (iii)

(b) (in) and (iv)                                                     

(c) (i), (ii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Ans: (c) (i), (ii) and (iv)


8. A substance ‘X’ is used in white-washing and is obtained by heating limestone in the absence of air. Identify ‘X’.

(a) CaOCl2        (b) Ca(OH)2

(c) CaO             (d) CaCO3

Ans: (c) CaO


9. When Ag is exposed to air it gets a black coating of

(a) AgNO3        (b) Ag2S        

(c) Ag2O          (d) Ag2CO3

Ans: (b) Ag2S


10. What type of chemical reactions take place when electricity is passed through water?

(a) Displacement              

(b) Combination

(c) Decomposition            

(d) Double displacement

Ans: (c) Decomposition

11. Which of the following reactions can also be termed as thermal decomposition reaction?

(a) Combination Reaction                  

(b) Decomposition Reaction

(c) Displacement reaction                   

(d) Double displacement reaction

Ans: (b) Decomposition Reaction


12. A student performs an experiment to form aluminium chloride from aluminium and chlorine. Which options give the chemical equation of the reaction?

(a) Al + Cl2 → AlCl2               

(b) 2Al + Cl2 → 2AlCl

(c) 2Al + 3Cl2 → 2AlCl3        

 (d) 3Al + 3Cl2 → 3AlCl3

Ans: (c) 2Al + 3Cl2 → 2AlCl3


13. One of the following processes does not involve a chemical reaction, that is:

(a) Melting of candle wax when heated

(b) Burning of candle wax when heated

(c) Digestion of food in your stomach

(d) Ripening of banana

Ans: (a) Melting of candle wax when heated


14 From the following which one is the example of chemical reaction?

(a) Grapes get fermented          

(b) Breakdown of food

(c) Formation of curd              

 (d) All of the above

Ans: (d) All of the above


15. What happens when lead nitrate reacts with potassium iodide?

(a) They will not react

(b) Large amount of hydrogen release

(c) Yellow ppt of lead iodide and potassium nitrate will be produced

(d) Evolution of gas will occur

Ans: (c) Yellow ppt of lead iodide and potassium nitrate will be produced

16. Which of the following are exothermic processes?

(i) Reaction of water with quick lime     

(ii) Dilution of an acid

(iii) Evaporation of water                       

(iv) Sublimation of camphor (crystals)
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)

Ans: (a) (i) and (ii)


17. MnO2 + 4HCl → 2 + 2H2O + Cl2
identify the substance oxidized in the above equation.

(a) MnCl2        (b) HCl         

(c) H2O         (d) MnO2

Ans: (d) MnO2


18.  A substance added to food containing fats and oils is called:
(a) Oxidant      (b) Rancid       

(c) Coolant      (d) Antioxidant

Ans: (d) Antioxidant


19. Which of the following gases can be used for storage

(a) Carbon dioxide or Oxygen            

(b) Nitrogen or Oxygen

(c) Carbon dioxide or Helium            

(d) Helium or Nitrogen   

Ans: (d) Helium or Nitrogen       


20. Pb + CuCl2 → PbCl2 + Cu
The above reaction is an example of:

(a) combination        

(b) double displacement        

(c) decomposition        

(d) displacement 

Ans:  (d) displacement 

21. The gas liberated at the cathode in the electrolysis of water is ( March 2022)

(A) Oxygen

(B) Hydrogen

(C) Chlorine

(D) Nitrogen. 

Ans: (B) Hydrogen


22. Fe2O3 + 2 Al → Al2O3 + 2 Fe The type of above chemical reaction is (June 2019)

A) combination reaction

(B) double displacement reaction

(C) decomposition reaction

(D) displacement reaction

Ans: (D) displacement reaction


23. The reaction in which two compounds exchange their ions to form two new compounds. (KREIS Mid Term-22)

a) redox reaction

b) double displacement reaction

c) combination reaction

d) displacement reaction

Ans: b) double displacement reaction






Tuesday, 18 October 2022

Cls 10 Sci Solsn Chp 6 Life Process

 Class 10 Science 

 Chapter 6 Life Precesses 

 Solutions 

 Intext Questions 

Page Number: 95

1. Why is diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multicellular organisms like humans ?

Ans:

 > In multicellular organisms like humans, all the body cells are not in direct contact with the surrounding environment.

> Diffusion is a slow process which will take a lot of time to circulate oxygen to all the body cells. Therefore diffusion is insufficient to meet the oxygen requirements of multicellular organisms.

2. What criteria do we use to decide whether something is alive?

Ans:

The main criteria used to decide whether something is alive are breathing and respiration. However, living beings also show growth and movement.

3. What are outside raw materials used for by an organism?

Ans:

Heteroptrophs use food, Oxygen and water and autotrophs use carbon dioxide, minerals and water as raw materials.

4. What processes would you consider essential for maintaining life?

Ans:

Life processes such as respiration, digestion, excretion, circulation and transportation are essential for maintain life.

Page Number: 101

1. What are the differences between autotrophic nutrition and heterotrophic nutrition ?

Ans:

Autotrophic Nutrition:

> Organism prepare its own food and is not dependent on any other organism.

> Food is prepared from CO2, water, sunlight.

> Chlorophyll is not required for food preparation.

> All the animals and fungi, most bacteria have heterotrophic mode of nutrition.

Heterotrophic Nutrition:

> Organism does not prepare its own food and dependent on other organism for food.

> Food cannot be prepared from CO2, water, sunlight.

> Chlorophyll is required for food preparation 

> Green plants and certain bacteria have autotrophic mode of nutrition. 

2. Where do plants get each of the raw materials required for photosynthesis?

Ans: 

> Plants required the following raw material for photosynthesis

> CO2 is obtained from atmosphere through stomata

> Water is absorbed by plant roots from the soil.

> Sunlight is an essential raw material for photosynthesis

> Nutrients are obtained by soil by plant roots

3. What is the role of the acid in our stomach ?

Ans:

Role of acid in our stomach is :

> To make acidic medium which is necessary for the activation of the enzyme pepsin.

> To kill bacteria which the food may contain

4. What is the function of digestive enzymes?

Ans:

Digestive enzymes breaks the complex food molecules into simpler ones. This will make the food absorption process easy and effective.

5. How is the small intestine designed to absorb digested food?

Ans:

The inner lining of the small intestine has numerous finger-like projections called villi. The villi are richly supplied with blood vessels which take the absorbed food to each and every cell of the body.

Page Number: 105

1. What advantage over an aquatic organism does a terrestrial organism have with regard to obtaining oxygen for respiration ?

Ans:

Aquatic organisms use oxygen dissolved in surrounding water. Since air dissolved in water has fairly low concentration of oxygen, the aquatic organisms have much faster rate of breathing.

Terrestrial organisms take oxygen from the oxygen-rich atmosphere through respiratory organs. Hence, they have much less breathing rate than aquatic organisms.

2. What are the different ways in which glucose is oxidised to provide energy in various organisms ?

Ans:

3. How is oxygen and carbon dioxide transported in human beings ?

Ans:

> Transport of oxygen : Haemoglobin present in the blood takes up the oxygen from the air in the lungs. It carries the oxygen to tissues which are deficient in oxygen before releasing it.

> Transport of carbon dioxide : Carbon dioxide is more soluble in water. Therefore, it is mostly transported from body tissues in the dissolved form in our blood plasma to lungs. Here it diffuses from blood to air in the lungs.

4. How are the lungs designed in human beings to maximise the area for exchange of gases ?

Ans:

The alveoli present in the lungs provide maximum surface for exchange of gases. The alveoli have vary thin walls and contain an extensive network of blood vessels to facilitate exchange of gases.

Page Number: 110

1. What are the components of the transport system in human beings ? What are the functions of these components ?

Ans:

The main components of the transport system in human beings are the heart, blood, and blood vessels.

> Heart pumps oxygenated blood throughout the body. It receives deoxygenated blood from the various body parts and sends this impure blood to the lungs for oxygenation.

> Blood helps in the transport of oxygen, nutrients, CO2, and nitrogenous wastes.

> The blood vessels (arteries, veins, and capillaries) carry blood either away from the heart to various organs or from various organs back to the heart.

2. Why is it necessary to separate oxygenated and deoxygenated blood in mammals and birds ?

Ans:

Separation of oxygenated and deoxygenated blood allows good supply of oxygen to the body. Mammals and birds constantly need oxygen to get energy to maintain their body temperature constant.

3. What are the components of the transport system in highly organized plants?

Ans:

There are two types of conducting tissues in highly organized plants that carry out transport system 1) Xylem 2) phloem. Xylem conduct water and minerals from roots to rest of the plant parts. Similarly Phloem transports food materials from leaf to other parts of the plant.

4. How are water and minerals transported in plants?

Ans:

Xylems parts tracheids and vessels of roots, stems and leaves are interconnected to form a continuous system of water-conducting channels that reaches all parts of the plant. Transpiration creates a suction pressure which forces water into xylem cells of roots. After this, there will be a steady movement of water from the root xylem to all parts of the plant.

5. How is food transported in plants?

Ans:

Phloem transports food materials from the leaves to different parts of the plant. The transportation of food in phloem is achieved by utilizing energy from ATP which helps in creating osmotic pressure that transport food from the area of high concentration to low concentration.

Page number 112

1. Describe the structure and functioning of nephrons.

Ans:

Structure of nephron:

Each nephron is composed of two parts. First one is a cup-shaped bag at its upper end which is called Bowman’s capsule.

The Bowman’s capsule contains a bundle of blood capillaries which is called glomerulus. The other part of the nephron is coiled.

Functioning of Nephron:

Filtration of blood takes place in Bowman’s capsule from the capillaries of glomerulus. The filtrate passes into the tubular part of the nephron. This filtrate contains glucose, amino acids, urea, uric acid, salts and water.

useful substances such as glucose, amino acids, salts and water are selectively reabsorbed into the blood by capillaries surrounding the nephron tubule and unwanted molecules are added in the urine.

The urine formed in each kidney enters a long tube called ureter and collected urinary bladder and then into the urethra.

2. What are the methods used by plants to get rid of excretory products?

Ans:

> Plants can get rid of excess of water by transpiration.

> The plants get rid of gaseous products-through stomata in leaves.

> The plants get rid of stored solid and liquid waste by the shedding off leaves, peeling off bark and felling off fruits.

> The plants get rid of wastes by secreting them in the form of gums and resins.

3. How is the amount of urine produced regulated?

Ans:

Amount of urine produced depends on the amount of excess water and dissolved waste present in the body. Other factors may be environment and ADH hormone which regulates the production of urine.

 Exercise Questions: 

1. The kidneys in human beings are a part of the system for

(a) nutrition            (b) respiration.

( c) excretion.       (d) transpoexcretion

Ans: ( c) excretion

2. The xylem in plants are responsible for

(a) transport of water . 

(b) transport of food.

( c) transport of amino acids.

(d) transport of oxygen.

Ans: (a) transport of water . 

3. The autotrophic mode of nutrition requires

(a) carbon dioxide and water.

(b) chlorophyll.

( c) sunlight.

(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

4. The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in

(a) cytoplasm.       (b) mitochondria.

( c) chloroplast.     (d) nucleus

Ans:   (b) mitochondria.

5. How are fats digested in our bodies ? Where does this process take place ?

Ans:

Digestion of fats takes place in the small intestine.

Bile juice secreted by the liver poured in the intestine along with pancreatic juice. The bile salts present in the bile juice emulsify fhe large globules of fats. 

Lipase enzyme present in the pancreatic juice causes break down of emulsified fats. Intestinal juice which contains lipase enzyme that converts fats into fatty acids and glycerol.


6. What is the role of saliva in the digestion of food ?

Ans:

Saliva contains salivary amylase enzyme that breaks down starch into sugars like maltose.

Saliva keeps the mouth cavity clean and moistens the food that help in chewing and breaking down the big pieces of food into smaller ones.

7. What are the necessary conditions (or autotrophic nutrition and what are its by-products ?

Ans:

Necessary conditions for autotrophic nutrition :

> Presence of chlorophyll in the living cells.

> Provision of supply of water to green plants or cells of the plant.

> Sufficient sunlight.

> Sufficient supply of carbon dioxide.

By-product of auto tropic nutrition is oxygen.

8. What are the differences between aerobic and anaerobic respiration ? Name some organisms that use the anaerobic mode of respiration.

Ans:

Aerobic respiration:

> It takes place in the presence of oxygen.

> Complete breakdown of food occurs in aerobic respiration.

> The end products in aerobic respiration are carbon dioxide and water.

> Aerobic respiration produces a considerable amount of energy.

Anaerobic respiration:

> It takes place in the absence of oxygen.

> Partial breakdown of food occurs in anaerobic respiration.

> The end products in anaerobic respiration may be ethanol and carbon dioxide (as in yeast plants) or lactic acid (as in animal muscles).

> Much less energy is produced in anaerobic respiration.

9. How are the alveoli designed to maximise the exchange of gases ?

Ans:

> The alveoli are thin walled and richly supplied with a network of blood vessels to facilitate exchange of gases between blood and the air filled in alveoli.

> Alveoli have balloon-like structure. Hence, provide maximum surface for exchange of gases.

10. What would be the consequences of a deficiency of haemoglobin in our bodies?

Ans:

Due to the deficiency of haemoglobin in blood, its oxygen carrying capacity decreases. As a result the production of energy by oxidation will become slower. Therefore, one would fall sick and would feel fatigue most of the time.

11. Describe double circulation in human beings. Why is it necessary ?

Ans:

> In our heart blood enters twice and also pumped out twice from the heart.

> The deoxygenated blood from the body is brought to the right atrium through vena cava from where it is sent to right ventricle.

> From right ventricle, the blood is pumped to the lungs for oxygenation through pulmonary artery.

> The oxygenated blood from lungs again enters the left atrium of the heart through pulmonary veins. From left atrium it is send to left ventricle,

> from where this oxygenated blood is pumped to different parts of body through the arteries. In this way the blood flows through the heart twice, that’s why it is called ‘double circulation’.

Necessity of double circulation:

> The right side and the left side of the human heart are useful to keep deoxygenated and oxygenated blood from mixing.

> This type of separation of oxygenated and deoxygenated blood ensures a highly efficient supply of oxygen to the body.

> This is useful in case of humans who constantly need energy to maintain their body temperature.

12. What are the differences between the transport of materials in xylem and phloem?

Ans: 

Transport of materials in Xylem:

> Xylem tissue helps in the transport of water and minerals.

> Water is transported upwards from roots to all other plant parts.

Transport of materials in phloem:

> Phloem tissue helps in the transport of food

> Food is transported in both upward and downward directions.

13. Compare the functioning of alveoli in the lungs and nephrons in the kidneys with respect to their structure and functioning.

Ans:

Structure of Alveoli :

(i) Alveoli are tiny balloon-like structures present inside the lungs.

(ii) The walls of the alveoli are one cell thick and it contains an extensive network of blood capillaries. 

Structure of Nephrons :

(i) Nephrons are tubular structures present inside the kidneys.

(ii) Nephrons are made of glomerulus, Bowman’s capsule, and a long renal tube.

Functions of Alveoli:

(i) The exchange of O2 and CO2 takes place between the blood of the capillaries that surround the alveoli and the gases present in the alveoli.

(ii) Alveoli are the site of gaseous exchange.

Function of Nephron:

(i) The blood enters the kidneys through the renal artery. The blood is entered here and the nitrogenous waste in the form of urine is collected by collecting duct.

(ii) Nephrons are the basic filtration unit.

















Sunday, 16 October 2022

Cls 10 slusn Chp 12 Electricity

 Class 10 Science 

 Chapter 12 Electricity 

 Solutions 

Page Number: 200

1. What does an electric circuit mean ?

Ans:

A continuous and closed path of an electric current is called an electric circuit.

2. Define the unit of current.

Ans:

The unit of current is ampere. Ampere is defined by the flow of one coulomb of charge per second.  1 A = I C s-1

3. Calculate the number of electrons constituting one coulomb of charge.

Ans:

Charge on one electron, e = 1.6 x 10^-19 C

Total charge, Q = 1 C

Number of electrons, n = Q/e = 1C/1.6x10^−19 = 6.25 x 10^18

Page Number: 202

1. Name a device that helps to maintain a potential difference across a conductor.

Ans:

A battery.

2. What is meant by saying that the potential difference between two points is 1 V?

Ans:

When 1 J of work is done to move a charge of 1 C from one point to another, it is said that the potential difference between two points is 1 V.

3. How much energy is given to each coulomb of charge passing through a 6 V battery ?

Ans:

Energy given by battery = charge x potential difference

or W = QV = 1C X 6V = 6J.

Page Number: 209

1. On what factors does the resistance of a conductor depend?

Ans:

The resistance of the conductor depends on the following factors:

a. Temperature of the conductor

b. Cross-sectional area of the conductor

c. Length of the conductor

d. Nature of the material of the conductor

2. Will current flow more easily through a thick wire or a thin wire of the same material, when connected to the same source? Why?

Ans:

The current will flow more easily through thick wire. It is because the resistance of aconductor is inversely proportional to its area of cross - section.

3. Let the resistance of an electrical component remains constant while the potential difference across the two ends of the component decreases to half of its former value. What change will occur in the current through it ?

Ans:

When potential difference is halved, the current through the component also decreases to half of its initial value. This is according to ohm’s law i.e., V ∝ I.

4. Why are coils of electric toasters and electric irons are made of an-alloy rather than a pure metal ?

Ans:

> The melting point of an alloy is much higher than a pure metal 

> The resistivity of an alloy is higher than the pure metal.

5. Use the data in Table 12.2  to answer the following :

(i) Which among iron and mercury is a better conductor ?

(ii) Which material is the best conductor ?

Ans:

(i) Iron

(ii) Silver

Page Number: 213

1. Draw a schematic diagram of a circuit consisting of a battery of three cells of 2 V each, a 5Ω resistor, an 8 Ω resistor, and a 12 Ω resistor, and a plug key, all connected in series.

Ans:


2. Redraw the circuit of Questions 1, putting in an ammeter to measure the current through the resistors and a voltmeter to measure the potential difference across the 12 Ω resistor. What would be the readings in the ammeter and the voltmeter ?

Ans:


Total voltage, V = 6V

Total resistance, R = 5Ω + 8Ω + 12Ω = 25Ω


Page Number: 216

1. Judge the equivalent resistance when the following are connected in parallel :

(i) 1 Ω and 106 Ω,

(if) 1 Ω and 103 Ω and 106 Ω.

Ans:

the equivalent resistance is smaller than the smallest individual resistance.

(i) Equivalent resistance < 1 Ω.

(ii) Equivalent resistance < 1 Ω.

2. An electric lamp of 100 Ω, a toaster of resistance 50 Ω, and a water filter of resistance 500 Ω are connected in parallel to a 220 V source. What is the resistance of an electric iron connected to the same source that takes as much current as all three appliances, and what is the current through it ?

Ans:

Resistance of electric lamp, R1 = 100 Ω

Resistance of toaster, R2 = 50 Ω

Resistance of water filter, R3 = 500 Ω

Equivalent resistance Rp of the three appliances connected in parallel, is


Resistance of electric iron = Equivalent resistance of the three appliances connected in parallel = 31.25 Ω

Applied voltage, V = 220 V

Current, I = V/R = 220V/31.25Ω = 7.04A

Current flowing through electric iron is 7.04A

3. What are the advantages of connecting electrical devices in parallel with the battery instead of connecting them in series ?

Ans:

> In parallel circuits, if an electrical appliance stops working  then all other appliances keep working normally.

> In parallel circuits, each electrical appliance has its own switch.

> In parallel circuits, each electrical appliance gets the same voltage (220 V).

> In the parallel connection of electrical appliances, the overall resistance of the household circuit is reduced due to which the current from the power supply is high.

4. How can three resistors of resistances 2Ω, 3 Ω, and 6Ω be connected to give a total resistance of (i) 4 Ω, (ii) 1 Ω ?

Ans:

(i) We can get a total resistance of 4Ω by connecting the 2Ω resistance in series with the parallel combination of 3Ω and 6Ω.

(ii) We can obtain a total resistance of 1Ω by connecting resistors of 2 Ω, 3 Ω and 6 Ω in parallel.


5. What is (i) the highest, (ii) the lowest total resistance that can be secured by combinations of four coils of resistance 4 Ω, 8 Ω, 12 Ω, 24 Ω?
Ans:
(i) Highest resistance can be obtained by connecting the four coils in series.
Then, R = 4Ω + 8Ω + 12Ω + 24Ω = 48Ω
(ii) Lowest resistance can be obtained by connecting the four coils in parallel.

Page Number: 218

1. Why does the cord of an electric heater not glow while the heating element does?

Ans:

> The heating element of an electric heater is made of an alloy which has a high resistance. When the current flows through the heating element, the heating element becomes too hot and glows red.
> The cord is usually made of copper or aluminum which has low resistance. Hence the cord doesn’t glow.

2. Compute the heat generated while transferring 96000 coulomb of charge in one hour through a potential difference of 50 V.
Ans:
Here, Q = 96,000C, t =1 hour = 1 x 60 x 60 sec = 3,600 s, V = 50 V
Heat generated, H = VQ = 50Vx 96,000C = 48,00,000 J = 4.8 x 106 J

3. An electric iron of resistance 20Ω takes a current of 5 A. Calculate the heat developed in 30 s.
Ans:
Here, R = 20 Ω, i = 5 A, t = 3s
Heat developed, H = I^2 R t = 25 x 20 x 30 = 15,000 J = 1.5 x 10^4 J

Page Number: 220

1. What determines the rate at which energy is delivered by a current ?

Ans:

the rate at which energy is delivered by a current is the power of the appliance.

2. An electric motor takes 5 A from a 220 V line. Determine the power of the motor and the energy consumed in 2 h.

Ans:

Here, I = 5 A, V = 220 V, t = 2h = 7,200 s

Power, P = V I = 220 x 5 = 1100 W

Energy consumed = P x t = 100 W x 7200 s = 7,20,000 J = 7.2 x 10^5 J

 Exercises Questions 

1. A piece of wire of resistance R is cut into five equal parts. These parts are then connected in parallel. If the equivalent resistance of this combination is R′, then the ratio R/R′ is _____.

(a) 1/25   (b) 1/5   c) 5  (d) 25

Ans: d) 25

2. Which of the following does not represent electrical power in a circuit?

(a) I^2R    (b) IR^2    ( c) VI     (d) V^2/R

Ans: b) IR^2

3. An electric bulb is rated 220 V and 100 W. When it is operated on 110 V, the power consumed will be :

(a) 100 W   (b) 75 W   ( c) 50 W    (d) 25 W

Ans:  (d) 25 W

4. Two conducting wires of the same material and of equal lengths and equal diameters are first connected in series and then parallel in a circuit across the same potential difference. The ratio of heat produced in series and parallel combinations would be :

(a) 1 : 2     (b) 2 : 1      ( c) 1 : 4     (d) 4 : 1

Ans: ( c) 1 : 4

5. How is a voltmeter connected in the circuit to measure the potential difference between two points ?

Ans:

A voltmeter is connected in parallel to measure the potential difference between two points.

6. A copper wire has diameter 0.5 mm and resistivity of 1.6 x 10-8 Ω m. What will be the length of this wire to make its resistance 10 Ω ? How much does the resistance change if the diameter is doubled ?

Ans:

If a wire of diameter doubled to it is taken, then area of cross-section becomes four times.

New resistance = 10/2 = 2.5 Ω, Thus the new resistance will be 1/4 times.

Decrease in resistance = (10 – 2.5) Ω = 7.5 Ω

7. The values of current I flowing in a given resistor for the corresponding values of potential difference V across the resistor are given below :

Plot a graph between V and I and calculate the resistance of the resistor.

Ans:

The graph between V and I for the above data is given below.

The slope of the graph will give the value of resistance.

Let us consider two points P and Q on the graph.

and from P along Y-axis, which meet at point R.

Now, QR = 10.2V – 34V = 6.8V

And PR = 3 – 1 = 2 ampere



Thus, resistance, R = 3.4 Ω

8. When a 12 V battery is connected across an unknown resistor, there is a current of 2.5 mA in the circuit. Find the value of the resistance of the resistor
Ans:
The value of the resistor can be calculated using Ohm’s Law as follows:

9. A battery of 9 V is connected in series with resistors of 0.2 Ω, 0.3 Ω, 0.4 Ω, 0.5 Ω and 12 Ω, respectively. How much current would flow through the 12 Ω resistor?
Ans:
Total resistance, R = 0.2 Ω + 0.3 Ω + 0.4 Ω + 0.5 Ω + 12 Ω – 13.4 Ω
Potential difference, V = 9 V
Current through the series circuit, I = V/R = 12V/13.4Ω = 0.67 A
∵ There is no division of current in series. Therefore current through 12 Ω resistor = 0.67 A.

10. How many 176 Ω resistors (in parallel) are required to carry 5 A on a 220 V line? 
Ans:
Suppose n resistors of 176Ω are connected in parallel.
Thus 4 resistors are needed to be connect.

11. Show how you would connect three resistors, each of resistance 6 Ω, so that the combination has a resistance of (i) 9 Ω, (ii) 4Ω
Ans:
Here, R1 = R2 = R3 = 6 Ω.

(i) When we connect R1 in series with the parallel combination of R2 and R3 as shown in Fig. (a).
The equivalent resistance is


(ii) When we connect a series combination of R1 and R2 in parallel with R3, as shown in Fig. (b), the equivalent resistance is

12. Several electric bulbs designed to be used on a 220 V electric supply line, are rated 10 W. How many lamps can be connected in parallel with each other across the two wires of 220 V line if the maximum allowable current is 5 A ?
Ans:
Here, current, I = 5 A, voltage, V = 220 V
∴ Maxium power, P = I x V = 5 x 220 = 1100W
Required no. of lamps
=Max.Power/Power of 1lamp
=1100/10=110
∴ 110 lamps can be connected in parallel.

13. A hot plate of an electric oven connected to a 220 V line has two resistance coils A and B, each of 24 Ω resistance, which may be used separately, in series, or in parallel. What are the currents in the three cases ?
Ans:
(i) When the two coils A and B are used separately. R = 24 Ω, V = 220 V
(ii) When the two coils are connected in series
(iii) When the two coils are connected in parallel.

14. Compare the power used in the 2 Ω resistor in each of the following circuits
(i) a 6 V battery in series with 1 Ω and 2 Ω resistors, and
(ii) a 4 V battery in parallel with 12 Ω and 2 Ω resistors.
Ans:
(i) The circuit diagram is shown in figure.
Total resistance, R = 1Ω + 2Ω = 3Ω
Potential difference, V = 6 V
Power used in 2Ω resistor = I^2R = (2)^2 x 2 = 8 W

(ii) The circuit diagram for this case is shown :
Power used in 2 resistor = v^2/R =4^2/2 = 8 W.
[∵ Current is different for different resistors in parallel combination.]

15. Two lamps, one rated 100 W at 220 V, and the other 60 W at 220 V, are connected in parallel to electric mains supply. What current is drawn from the line if the supply voltage is 220 V ?
Ans:
Power of first lamp (P1) = 100 W
Potential difference (V) = 220 V

16. Which uses more energy, a 250 W TV set in 1 hr, or a 1200 W toaster in 10 minutes ?
Ans:
Energy used by 250 W TV set in 1 hour = 250 W x 1 h = 250 Wh
Energy used by 1200 W toaster in 10 minutes = 1200 W x 10 min
= 1200 x 10/60 = 200 Wh 60
Thus, the TV set uses more energy than the toaster.

17. An electric heater of resistance 8 Ω draws 15 A from the service mains 2 hours. Calculate the rate at which heat is developed in the heater.
Ans:
Here, R = 8 Ω, 1 = 15 A, t = 2 h
The rate at which heat is developed in the heater is equal to the power.
Therefore, P = I^2 R = (15)^2 x 8 = 1800Js^-1

18. Explain the following:
(i) Why is tungsten used almost exclusively for filament of electric lamps ?
(ii) Why are the conductors of electric heating devices, such as bread-toasters and electric irons, made of an alloy rather than a pure metal ?
(in) Why is the series arrangement not used for domestic circuits ?
(iv) How does the resistance of a wire vary with its area of cross-section ?
(v) Why are copper and aluminium wires usually employed for electricity transmission
Ans:
(i) The resistivity and melting point of tungsten is very high. Due to this property, it doesn’t burn readily when heated.
(ii) because the resistivity of an alloy is much higher than that of pure metal and an alloy does not undergo oxidation (or burn) easily even at high temperature.
(iii) because in series circuit, if one electrical appliance stops working due to some defect, than all other appliances also stop working because the whole circuit is broken.
(iv)Resistance is inversely proportional to the area of cross section. When the area of cross section increases the resistance decreases and vice versa.
(v)because they have very low resistances. So, they do not become too hot on passing electric current.